ARAMIS - mjerni postupak

 

Priprema objekta

Na mjerni objekt nanosi se stohastični ili pravilni uzorak izrazitoga kontrasta, koji će prilikom promjene oblika objekta pratiti deformacije njegove površine. Uobičajen je postupak sprejanja bijelom i crnom bojom.

Snimanje digitalnih fotografija

Kontrastni uzorak na površini objekta snima se tijekom ili nakon opterećenja pomoću jedne ili više kamera. Kamere mogu biti sinhronizirane s kidalicom ili uređajem za opterećivanje. Ovisno o vrsti kamera snima se i do 8000 fotografija u sekundi, što omogućuje preciznu analizu brzih dinamičkih procesa.

Analiza fotografija

Za kompletno snimano područje određuju se trodimenzionalne koordinate točaka s površine objekta kao i polja pomaka i tenzora deformacija. Ako su poznata svojstva materijala, računa se i polje tenzora naprezanja. Analiza je potpuno automatizirana, tako da se i veliki broj stupnjeva opterećenja brzo i pouzdano obrađuje.

Rezultati

Rezultati mjerenja prikazuju se u obliku 3D vizualizacija ili dijagrama u mjernim izvještajima ili se eksportiraju u standardiziranim formatima. Prikladni su za usporedbu s metodom konačnih elemenata i drugim numeričkim simulacijama.

primjeri >>

 

 

Stohastični mjerni uzorak na mjernom objektu
Snimke loma epruvete
Raspodjela deformacija u kompozitnom uzorku
Prikaz rezultata mjerenja pomaka i deformacija
topomatika logo