ATOS mjerno ticalo (Touch Probe)

 

Mnogi mjerni zadaci zahtijevaju kombinaciju 3D digitalizacije kompletnih površina i mjerenja pojedinačnih točaka. GOM mjerno ticalo dostupno je kao dodatak na 3D digitalizator ATOS za:

  • Mjerenje kompletnih površina i mjerenje pojedinačnih točaka
  • Mjerenje teško dostupnih područja
  • Direktnu usporedbu sa CAD podacima
  • Mjerenje geometrijskih elemenata
  • Brzo mjerenje pojedinačnih točaka
  • "Online" poklapanje

GOM mjerno ticalo je set kalibriranih referentnih točaka koje ATOS sustav optički prati u prostoru. ATOS generira poligonalnu mrežu kompletne površine s 3D koordinatama i orijentacijom mjernog ticala.

Jedino pomoću ATOS dinamičkog referenciranja moguće je slobodno pomicati i pozicionirati objekt mjerenja ili mjerni senzor. Niti objekt niti senzor ne moraju biti fiksirani za vrijeme mjerenja što omogućuje jednostavno mjerenje sa svih strana bez ponovnog kompliciranog učvršćivanja senzora ili objekta.

Mjerenja ATOSom i mjernim ticalom provode se istim sustavom i u istom programskom paketu pa nema potrebe za dodatnim hardverskom komponentama ili sustavima za praćenje. To omogućuje brze prijelaze između mjerenja i anlize površina i pojedinačnih točaka.

Dostupno je pet standardnih veličina ticala za mjerenje malih i velikih objekata, a korisnik može kreirati i vlastito ticalo za pojedine mjerne zadatke.

Cijeli članak: ATOS mjerno ticalo (Touch Probe) >>

Mjerenje GOM mjernim ticalom (touch probe), dostupnim kao dodatak na 3D digitalizator ATOS

topomatika logo