ključne riječi: TRITOP CMM, osiguranje kvalitete

Mobilna 3D mjerna tehnologija osigurava ispravnu montažu vjetroturbina

Velike pučinske vjetroturbine prenose se u odvojenim dijelovima na lokaciju na otvorenom moru i tek tamo se sklapaju. Stoga je neophodna kontrola priključne površine stupa i temelja prije montaže. Sigurno i nesmetano postavljanje ovisi o provjeri pozicija svih 120 montažnih vijaka u betonskom temelju na traženu točnost od 0,1 mm. Za kontrolu se koristi mjerni sustav TRITOPCMM koji omogućava brzu i preciznu provjeru gotovih temelja na kopnu ili na pučini.

Teški uvjeti, poput ograničenog prostora na temeljima promjera oko 10 metara, jaki udari vjetra ili nedostatak izvora energije, ne predstavljaju prepreku za pouzdano mjerenje mobilnim kompaktnim TRITOPCMM sustavom. Zbog jednostavnosti postupka, jednoj osobi treba tridesetak minuta za pripremu i desetak minuta za mjerenje. Rezultati se odmah potom vide na PC-u. Pogrešno pozicionirani i nagnuti montažni vijci lako se identificiraju sa zadanom točnošću pa je moguće eliminirati probleme već prije sklapanja.

Korištenje ove mjerne tehnologije za kontrolu montažnih površina osigurava glatko postavljanje pučinskih vjetroturbina i uštedu vremena, te sprečava visoke dodatne troškove.

Cijeli članak: Mobilna trokoordinatna mjerna tehnologija u montaži pučinskih vjetroturbina >>

pučinske vjetroturbine
 
topomatika logo