Primjena 3D optičkih sustava kod rekonstrukcije turbina u hidroelektranama

Optički sustavi za 3D-digitalizaciju ATOS i TRITOP poduzeća GOM mbH iz Njemačke omogućavaju izuzetno detaljno bilježenje oblika i dimenzija kompliciranih objekata veličine i do desetak ili više metara.

Oprema je lako prenosiva i robusna tako da se digitalizacija bez problema provodi na mjestu gdje se mjerni objekt nalazi (npr. u industrijskim pogonima, halama itd.). Na taj se način objekt ne treba prenijeti u mjerni laboratorij, što je uobičajeno kod mnogih klasičnih metoda mjerenja.

Topomatika d.o.o. je u suradnji s Institutom građevinarstva Hrvatske i Hrvatskom elektroprivredom provela 3D mjerenja u više hidroelektrana. Uspješno su digitalizirane peltonove, francisove i kaplanove turbine s ciljem određivanja njihovog stanja, kontrole geometrije, pripreme rekonstrukcije itd. Preciznim mjerenjem prirubnice postojeće turbine olakšana je izrada novog turbinskog vratila. Zbog nepravilnosti u radu nekoliko turbinskih agregata kontrolirane su njihove kompletne geometrije.

Korištenje modernih 3D mjernih metoda mjerenja doprinijelo je znatnoj uštedi vremena kod planiranja i provođenja revitalizacija više turbina, izrade zamjenskih dijelova i sl.

3D mjerenje turbina u hidroelektranama | Topomatika