Osiguranje kvalitete okretnih postolja vagona

 

Prijenosni fotogrametrijski sustav TRITOP optički je trokoordinatni mjerni uređaj. Njime se brzo i precizno provode različita zahtjevna mjerenja i to direktno u proizvodnoj hali ili na terenu. TRITOP-om smo do sada uspješno riješili velik broj mjernih zadataka koji na druge načine, npr. taktilnim ili geodetskim metodama, nije bilo moguće efikasno provesti.

U tvornici Gredelj u Zagrebu pokrenuta je proizvodnja okretnih postolja za vagone. Kako bi se osigurala visoka kvaliteta ovih zavarenih konstrukcija veličine oko 3×4 metra te postigla prihvatljiva cijena i kratki rokovi isporuke, korištene su moderne tehnologije poput robotskog zavarivanja.

Mjernim sustavom TRITOP kontrolirani su svi koraci proizvodnog procesa, od ulazne kontrole poluproizvoda, preko namještavanja naprava za zavarivanje, do uhodavanja proizvodnje i završne kontrole geometrije svakog postolja iz serije. Kompletna obrada rezultata (uključivši i izradu mjernog izvještaja) je automatizirana tako da je za svako pojedino postolje brzo i pouzdano napravljen mjerni protokol o ispunjavanju propisanih tolerancija.

Visokom mjernom točnošću, fleksibilnošću i lakoćom korištenja TRITOP je omogućio postizanje tražene kvalitete proizvoda i njeno osiguranje u serijskoj proizvodnji.

3D mjerenje i kontrola postolja vagona