ATOS Capsule – precizan optički mjerni uređaj

 

ATOS Capsule je precizni optički mjerni uređaj (OPMM – optical precision measuring machine) za digitalizaciju kompletne površine geometrije oblikovanih dijelova. Upotrebljava se za osiguranje kvalitete proizvodnje malih i srednjih objekata te se ističe visokom preciznošću mjerenja finih detalja. ATOS Capsule se koristi, primjerice, za kontrolu prvih uzoraka u serijskoj proizvodnji zupčanika, lopatica turbina i kotača, kao i medicinskih proizvoda.

Primjena

ATOS Capsule se upotrebljava u standardiziranom mjernom uređaju ATOS ScanBox za potpuno automatizirano mjerenje i kontrolu složeno oblikovanih dijelova. U ATOS ScanBox seriji 4, ATOS Capsule služi kao mobilni i vrlo fleksibilni mjerni sustav za mjerenje malih objekata. U ATOS ScanBox modelima serije 5 i 6, ATOS Capsule skener može se nadopuniti ATOS Plus Box dodatkom za automatiziranu fotogrametriju pa se mogu mjeriti veći objekti ili nekoliko dijelova istovremeno.

Tehnologija

Zahvaljujući svom dizajnu, ATOS Capsule omogućava stabilnost procesa kod automatiziranih primjena. Precizno lijevano kućište od jednog komada aluminija osigurava maksimalnu krutost i precizne rezultate mjerenja u industrijskom okruženju. Optičke i elektroničke komponente zaštićene su od prašine i prskanja vode.

Triple Scan tehnologija

Projekcijska jedinica zajedno s obje kamere omogućava primjenu Triple Scan principa trostrukog skeniranja. Tijekom mjerenja, precizni svjetlosni uzorak projicira se na površinu objekta i snima pomoću dvije kamere, prema principu stereo kamera. Ovaj automatski princip nudi prednosti pri mjerenju reflektirajućih površina ili objekata sa složenom površinskom geometrijom.

Tehnologija plave svjetlosti

Projekcijska jedinica ATOS Capsule sustava temelji se na GOM-ovoj Blue Light tehnologiji plave svjetlosti. Budući da senzor radi s plavom svjetlosti uske valne dužine, utjecaj osvjetljenja okoline eliminira se tijekom snimanja slika. Snažni izvor plavog svjetla omogućuje brzo provođenje mjerenja.

Sustav samokontrole konfiguracije

Senzor prepoznaje promjene uvjeta okoline tijekom mjerenja te ih može automatski kompenzirati. Da bi to bilo moguće,  softver senzora kontinuirano prati status kalibracije, točnosti transformacije, promjene u okolini i pomake mjernog objekta kako bi se osigurala maksimalna kvaliteta mjernih podataka.

ATOS Plus

U GOM-ovim automatiziranim mjernim uređajima, ATOS senzori mogu raditi zajedno sa Plus Boxom. To je fotogrametrijski dodatak koji se montira direktno na ATOS sustave. Omogućava potpuno automatizirano mjerenje referentnih točaka označenih markerima s odstupanjem od 3 do 15 μm. Ove referentne točke kreiraju 3D volumen u kojem se automatski transformiraju detaljna pojedinačna mjerenja ATOS Capsule. Na taj način se postiže vrhunska točnost fotogrametrijskog mjerenja.

Virtualna mjerna soba

Virtualna mjerna soba (VMR) su programske funkcije za centralno upravljanje i planiranje mjerenja za sve dijelove ATOS ScanBox mjerne stanice. Pruža funkcionalni prikaz stvarne mjerene okoline u virtualnoj simulaciji. Zahvaljujući VMR-u, korisnicima nije potrebno specifično znanje programiranja robota za rad s ovim sustavom. Svi pokreti robota simulirani su i sigurnosno provjereni u virtualnoj mjernoj sobi prije izvođenja u stvarnosti.

Parametarska kontrola

ATOS Professional evaluacijski softver donosi sve alate potrebne za sveobuhvatnu analizu dijelova i komponenti. Zahvaljujući parametarskoj kontroli, svi postupci i koraci evaluacije su u potpunosti sljedivi i međusobno povezani, te su promjene i modifikacije moguće u bilo kojem trenutku.

VIDEO: Automatska inspekcija kompleksnih objekata u mjernoj ćeliji ATOS ScanBox 4105

VIDEO: Automatska inspekcija više injekcijski prešanih dijelova istovremeno

ATOS Capsule novi D skener

Zatražite informacije ili prezentaciju, pošaljite nam upit ili Vaš komentar!

GOM certified partner logo