3D digitalizacija antičke skulpture Apoksiomen

Iz podmorja u blizini otoka Lošinja izronjena je, 1999. godine, antička brončana skulptura športaša koji nakon natjecanja sa sebe struže ulje i prašinu, poznata pod nazivom Apoksiomen. U cilju arhiviranja i praćenja procesa restauracije ovog izuzetnog primjerka svjetske kulturne baštine, tijekom 2002. i 2003. godine Topomatika d.o.o provodila je u Hrvatskom restauratorskom zavodu optička određivanja kompletnog trodimenzionalnog oblika skulpture.

Ljepota forme i bogatstvo detalja skulpture mogu se djelomično zabilježiti iscrpnom fotodokumentacijom i crtežima, no oni pružaju samo dvodimenzionalni prikaz. Precizno bilježenje oblika skulpture moguće je jedino ako se trodimenzionalnom digitalizacijom odredi položaj izuzetno velikoga broja točaka s njezine površine. Na taj način dobiva se vjerna digitalna kopija skulpture te se omogućuje detaljno arhiviranje, različite analize i računarske prezentacije, praćenje promjena oblika tijekom vremena, izrada kopija skulpture ili optimalnih ležišta za njezin transport itd.

Mjerni sustavi ATOS i TRITOP pokazali su se izuzetno prikladnima za 3D  digitalizaciju skulptura. Budući da se rezultat dobiva bezkontaktnim putem, sigurnost skulptura nije ugrožena.

rezultat digitalizacije Apoksiomena