Američka ljevaonica Bradken uvodi optičku mjernu tehniku

 

Konvencionalni pristup mjerenju oblika i dimenzija odljevaka pomoću kontaktnih mjernih sustava ima svoja ograničenja, stoga u američkoj ljevaonici čeličnih legura Bradken uvode optičku 3D mjernu tehniku za bržu izvedbu kontrole, postizanje tolerancija i smanjenje opsega dorada.

Ljevaonica Bradken u Tacomi ima dugu tradiciju, još od 1899. godine kada je osnovana pod imenom Atlas zbog proizvodnje željeznih odljevaka za potrebe pohrane drva na sjeverozapadu Sjedinjenih država. Danas proizvodi odljevke za energetiku i druge industrije: komponente turbina, crpki, ventila, kompresora i generatora za hidroelektrane neto mase do 25 metričkih tona.
Kontrola dimenzija i oblika takvih komponenata pomoću konvencionalnih koordinatnih mjernih strojeva sa zglobnim rukama nekad je trajala i više tjedana, stoga su odlučili nabaviti učinkovitiji, prilagodljiviji i pouzdaniji 3D-mjerni sustav za velike i zahtjevne odljevke. U opsežnom postupku izbora, ispitali su različite mjerne sustave. Bradken se konačno odlučio za optički 3D-skener ATOS Triple Scan koji je opremljen mjernim kamerama visoke razlučivosti – do 12 milijuna točaka. ATOS je u osam sati uspio točno skenirati odljevke unutar zahtijevanih tolerancija i pripremiti opširnu analizu čitavog odljevka.

Bradken primjenjuje i mobilni fotogrametrijski sustav TRITOP za poboljšanje dimenzijske točnosti velikih odljevaka i sklopova kao što su kućišta turbina.

Uvođenjem GOM mjernih rješenja osjetno je smanjen opseg dorade i ubrzan proizvodni proces.

Bradken ljevaonica - skeniranje sustavom ATOS
Bradken ljevaonica - rezultat 3D mjerenja