Geomagic Freeform i Freeform Plus

Geomagic Freeform

Geomagic Freeform je skup višenamjenskih rješenja za brzo 3D modeliranje predmeta slobodnih formi koji uključuju mnogo detalja i organskih oblika, kao što su igračke, figurice, medicinski implantati, umjetnine, skulpture, replike i sl.

Ovaj programski paket nudi brz i ekonomičan način stvaranja originalnih modela ili izmjenu i uređivanje postojećih skeniranih podataka, za potrebe brze proizvodnje konačnih komada ili prototipa, ali i dimenzijsku kontrolu te uvoz poligoniziranih podataka za referenciranje i modeliranje. Freeform Plus proširuje mogućnosti programskog paketa naprednim funkcijama kao što je izrada, analiza i priprema kalupa što krajnjem korisniku pomaže u izbjegavanju skupih pogrešaka u proizvodnji pravovremenim prilagođavanjem modela i/ili kalupa već u ranoj fazi modeliranja.

Geomagic Freeform koristi virtualnu glinu koja omogućuje neusporedivu slobodu kreiranja i brzo 3D modeliranje kompleksnih, detaljno oblikovanih modela. Dodatna prednost je mogućnost Freeform sustava da iskoristi prednosti Phantom R haptičke ruke – 3D sučelja sa stvarnim taktilnim feedbackom, povratnom silom između korisnika i virtualnog objekta. Korisnici na ovaj način mogu raditi u 3D svijetu brže nego ikada prije, budući da koriste osjetilo dodira za modeliranje virtualne gline upravo kao da rade s pravom glinom.

Modeliranje, oblikovanje i obrada virtualne gline

Jednostavno i brzo konstruiranje složenih oblika kao kod rada s klasičnom glinom. Rezbarenje i oblikovanje gline u virtualnom prostoru pomoću širokog raspona alata, uključujući britve, noževe, strugače… Dostupni su razni alati za poravnavanje i oblikovanje, izvlačenje, brazdanje, klesanje i deformiranje gline bez ograničenja te cijeli niz alata za selekciju i premještanje koji omogućuju repozicioniranje, poravnavanje i odvajanje oblika.

NURBS mogućnosti

Kreiranje i rad s NURBS solidima i površinama uz alate koji inače čine sastavni dio CAD okruženja, kao što su rezanje, zrcaljenje i krpanje (patch) te loft, spin, sweep i drugi. Oblikovanje solid formi, njihova korekcija za vrijeme rada te logičke operacije unije, razlike, presjeka… Dodane su i automatizirane funkcije obrade površina integracijom dijela funkcija iz programskog paketa Geomagic Wrap.

2D skiciranje

Unutar programa Geomagic Freeform moguće je 2D skiciranje raznim “slobodnim” alatima kao što su olovka ili freehand, ali i krivuljama kroz kontrolne točke i osnovnim 2D oblicima, kao što su linije, lukovi, krugovi i slično.

Mesh funkcije, bojenje i renderiranje

Freeform omogućuje uvoz mreža i pretvaranje u virtualnu glinu, te uređivanje podataka koristeći niz alata za krpanje, deformiranje i istezanje do željenog oblika. Bojenje zračnim kistom te uvoz i izvoz 2D i 3D industrijskih standardiziranih formata uključujući OBJ, STL, PLY, DXF, IGES krivulje i JPG.

Analiza i mjerenje

Mjerenje svojstava kao što su površina, volumeni, gustoća dijelova, presjeci i debljina. Prikaz modela s izborom rezolucije za povećanje brzine obrade te izbor između podesivih sekundarnih pregleda.

Dizajn i priprema za proizvodnju

Korištenje niza alata za pripremu proizvodnje uključujući “undercut” prikaz, popravak nacrta, alate razdvajanja linija i slično. Uvoz stereometrija iz drugih CAD sustava kao i referenci za usporedbu.

Izrada kalupa

Alati za kompletno dizajniranje kalupa upotrebljavaju izravno Vaš dizajn unutar Freeform Plus programa. Pomoću ovih alata možete podijeliti mesh, korigirati segmente krivulja, definirati umetke kalupa, kreirati odvajanje površina i pregledavati i kreirati umetke jezgre i šupljina.

 

Usporedba Freeform i Freeform plus:

 

Funkcija: Freeform Freeform PLUS
Modeliranje temeljeno na voxelima
Ručna / automatska raspodjela uzorka po površini
Izrada reljefa temeljnog na bitmapama

Alati za obradu poligonske mreže
Sub D modeliranje i teksturiranje

Pretvorba Sub D u NURBS površine kako bi se dobili zatvoreni (watertight) modeli
Manipulacija zatvorenih NURBS tijela i površina
Funkcije izrade popisa objekata
Funkcije analize i procjene

Uvoz NURBS objekata u formatima IGES, PARASOLID, STEP
Uvoz polygon objekata u formatima STL, OBJ, PLY, ZCP
Uvoz 2D objekata u formatima AI, PDF, DXF, JPG, BMP, PSD

Video: Prikaz korištenja alata Geomagic Freeform

Geomagic Freeform softver

Zatražite informacije ili prezentaciju, pošaljite nam upit ili Vaš komentar!

3D System Authorized Partner logo