TOPOMATIKA, precizno industrijsko 3D mjeriteljstvo

GOM software postaje ZEISS INSPECT

Preuzmite besplatnu probnu verziju inspekcijskog programa ZEISS Quality Suite

Prijavite se na naš newsletter!

Isto rješenje, ista kvaliteta, samo je ime drugačije

Softver ostaje isti, čak su mu i dodane neke funkcionalnosti pa je i dalje najkompletnije rješenje za 3D digitalizaciju i optička beskontaktna mjerenja i inspekciju.

Od nove verzije, koja je upravo izašla, GOM Inspect dobiva novo ime: ZEISS INSPECT. No, taj softver ostaje najšire prihvaćen standard za metrološke inspekcije i procjene. I dalje će služiti za kontrolu mjernog sustava u proizvodnji, za procjenu njene ispravnosti, za analize geometrije, oblika i toleranci te, što je vrlo važno, za kreiranje mjernih izvještaja.

Što je novoga

Iako će mjeriteljski softver imati novo ime, i dalje će imati iste funkcionalnosti GOM-ovog softvera i postati, kako najavljuje ZEISS, još moćniji. Tako će ovogodišnje ažuriranje biti posvećeno optimiranju i osnaživanju njegovih analitičkih funkcija. U izdanju iz 2023., nove će funkcije biti dodane ZEISS inspectu.

ZEISS INSPECT je i dalje osnovni metrološki softver, koji ima dodatke, odnosno varijante za pojedine specifične industrije. Te varijante su pre-konfigurirane i odmah spremne za uporabu u za to određenim zadacima ili primjenama.

Tako će dosadašnji GOM Inspect, namijenjen za inspekciju i procjenu podataka mjerenja, postati ZEISS INSPECT Optical 3D. GOM Volume Inspect, koji služi za analizu podataka o volumenu, postaje ZEISS INSPECT X-Ray. GOM Correlate, specijaliziran za analizu pomaka i deformacija, postaje ZEISS INSPECT Correlate. Za kupce iz avio i svemirske industrije sve specijalizirane opcije za procjenu iz GOM Blade Inspecta bit će sadržane u ZEISS INSPECT Airfoilu.

Jedno je jasno: zajednički svima je metrološki softver ZEISS INSPECT i on ostaje na raspolaganju za sve tehnologije i primjene u budućnosti.

Što to znači

Za sve aktivne korisnike tog, vrlo snažnog inspekcijskog softvera, stižu dobre vijesti – iz Zeissa im poručuju da, uz već postojeće i nove funkcije, ZEISS INSPECT će biti fleksibilniji za korištenje i pri tome kompatibilan sa svim mjernim sustavima.

Trenutno postojeći softver nastao je kompletnim ponovnim razvojem od 2009. godine, a taj redevelopment je bio potreban da bi se implementirale dvije osnovne funkcionalnosti: princip parametarskog konstruiranja i virtualna mjerna soba.

Zeiss poručuje da je jedini način na koji oni mogu odgovarati na izazove jest taj da stalno poboljšavaju i sebe i svoje proizvode, kao što je trenutno poboljšanje softvera ZEISS INSPECT. Stoga pozivaju sve korisnike da ažuriraju svoj softver, kako bi što prije dobili novi softver i njegove nove funkcionalnosti.

Česta pitanja i odgovori

Različito ime

ZEISS Group je 2019. godine pripojio GOM kao kompaniju i integrirao je u svoj odjel ZEISS Industrial Quality Solutions. Kao dio tog odjela, tvrtka nazvana Carl Zeiss GOM Metrology GmbH je još pojačala svoj moćan tehnološki i softverski portfolio na polju metrologije i osiguranja kvalitete. Od verzije softvera za 2023. godinu, integracija u ZEISS će postati vidljiva i u svim softverskim proizvodima. Iz Zeissa navode da je njihov softverski portfolio namijenjen olakšavanju svakodnevnih izazova s kojima se suočavaju njegovi kupci. Stoga su se usredotočili na ZEISS Quality Suite kao na središnju konaktnu točku – zbog integracije ostalih softverskih proizvoda tijekom godine, ZEISS Quality Suite će omogućavati klijentima besprijekoran rad u svim proizvodima. Uz softverske proizvode, klijentima će također na jednom mjestu nuditi ponude i usluge, poput izravnog pristupa tečajevima eLearninga, ažuriranjima softvera, novostima i aplikacijama. Metrološki softver ZEISS INSPECT je jezgra ZEISS Quality Suitea. Na jednostavan način vizualizira kvalitetu i u budućnosti će davati sve više fleksibilnosti poslovanju. Ključna prednost je tehnološka samostalnost – u budućnosti će ZEISS INSPECT biti kompatibilan sa svim mjeriteljskim sustavima, i Zeissovima i onima drugih proizvođača. Ovo će značajno smanjiti troškove treninga.

Kao dio zajednice aktivnih korisnika, vi zasigurno već cijenite moćan softver za inspekciju. Dobra je vijest da dok ZEISS INSPECT zadržava iste funkcionalnosti, od sada će ga biti lakše konfigurirati.

ZEISS INSPECT uključuje sve funkcije postojećeg GOM-ovog softvera. To zanči da sve funkcionalnosti ostaju nepromijenjene. Razvoj ovogodišnjeg ažuriranja bio je usmjeren i na optimiranje i mijenjanje funkcionalnosti za analizu. Uz to, verzija za 2023. će, kao i svake godine, pružiti još nekoliko novih funkcionalnosti.

ZEISS INSPECT vam pomaže da obavite jednostavan ili složen zadatak inspekcije kroz cijeli inspekcijski proces – od skeniranja dijela kojega ispitujete do uređivanja mreže, uvoza CAD modela, zahtjevanih izračuna GD&T analiza, analize trendova, digitalne montaže ili neke nestandardne inspekcije do konačnog izvještaja.

I besplatna verzija softvera i Viewer, sada pod imenom ZEISS INSPECT Viewer ostaju dostupne kao besplatne aplikacije u 2023. godini u ZEISS Inspectu. Ako ne želite kupiti punu verziju nakon isteka testne verzije, nećete moći nastaviti koristiti besplatnu verziju. ZEISS INSPECT Viewer vam omogućava da rezultate mjerenja vizualizirate i da ih procijenite sa svojim timom.

Da. Dok softver ostaje besplatan, neke će njegove funkcionalnosti biti prebačene u profesionalnu (Pro) verziju.

Isto rješenje

S novim imenom i novim funkcionalnostima, novi metrološki softver i dalje će pratiti cijeli radni proces od mjerenja do konačnog izvještaja. ZEISS INSPECT ostaje standard u mjeriteljstvu za inspekcije i kontrolu kvalitete.

Uz niz novih karakteristika, trenutno izdanje softvera za 2023. godinu uvodi i koncept uniformnog nazivlja za sve softverske proizvode. Svako ime označava određenu tehnologiju: GOM Inspect postaje ZEISS INSPECT Optical 3D. GOM Volume Inspect postaje ZEISS INSPECT X-Ray. GOM Blade Inspect sada je ZEISS INSPECT Airfoil. GOM Correlate postaje ZEISS INSPECT Correlate.

Dobra vijest za brojne korisnike: Uz važe ažuriranje na verziju iz 2023., GOM-ov softver će automatski postati ZEISS INSPECT. Možete koristiti softver za inspekciju kao i do sada i ne morate ništa napraviti.

Da, molimo vas da pokrenete ažuriranje ZEISS Quality Suitea koje je dostupno s izdanjem za 2023. Potom se možete prijaviti i instalirati ZEISS INSPECT.

Postojat će ZEISS INSPECT Viewer za pregledavanje projekata. Da biste ih uređivali, postojat će besplatne (Free) i profesionalne (Pro) licencije za različite varijante proizvoda ZEISS INSPECT, koje će se moći fleksibilno koristiti.

Informacije o ažuriranju

Ako ste sklopili sporazum o održavanju softvera (Software Maintenance Agreement – SMA) ili ako koristite besplatnu licencu, možete samo pokrenuti ažuriranje za novu verziju ZEISS Quality Suitea. Potom se ulogirajte i instalirajte ZEISS INSPECT. Bez SMA možete i dalje koristiti svoju sadašnju verziju bez ikakvih ograničenja, ali nećete vidjeti novi naziv softvera. Ili pak možete kupiti nadogradnju pa ćete dobiti pristup svim novim funkcionalnostima.

Da, molimo vas da pokrenete ažuriranje ZEISS Quality Suitea koje je dostupno s izdanjem za 2023. Potom se možete prijaviti i instalirati ZEISS INSPECT.

U softveru ZEISS INSPECT već kupljene opcije i paketi ostaju i dalje dostupni. Vi ne morate poduzimati ništa više.

Novi ZEISS INSPECT neće dovesti do nikakvih novih dodatnih troškova. Kao i prije, imat ćete puni pristup moćnim funkcionalnostima za svaku namjenu i mogućnosti da prikupljate licence prema svojim potrebama.

Korisnički podaci

Migracija s GOM ID-a na ZEISS ID je već završila u proljeće 2023. godine. Stoga se ne trebate ponovno registrirati u ZEISS Inspectu. Ako niste do sada dobili nikakve relevantne informacije, stupite u kontakt s korisničkom podrškom Zeissovog lokalnog metrološkog partnera.

Vaše će licencije  ostati nepromijenjene. Softver možete nastaviti koristiti na uobičajen način – samo će mu naziv biti nov.

Ne morate ništa poduzimati – svi će vaši projekti i povijesni podaci (legacy data) biti automatski prebačeni u ZEISS INSPECT tijekom postupka ažuriranja.

Da, jesu. Promjena naziva ne utječe na kompatibilnost. Napominjemo da projekti pohranjeni u novoj verziji softvera neće biti kompatibilni unazad, sa prethodnim verzijama softvera.

Da, ZEISS Quality Suite vam dopušta da birate s kojom verzijom želite raditi.


SVE NOVOSTI