TOPOMATIKA, precizno industrijsko 3D mjeriteljstvo

Natječaj „NeMogući dizajn“ 2018.-2019. „A_MADAM“ (Advanced Design for Optimal Dynamic Properties of Additive Manufacturing Products)

Za sve informacije i prijave obratite se na: info@topomatika.hr ili +385 1 349 6010

Pobjednici “ImPossible design” natječaja 2019.

Natječaj „ImPossible dizajn“ dio je promotivnih aktivnosti projekta „A_MADAM“, koji pripada grupi akcija „Marie Skłodowska-Curie“ u okviru programa Europske komisije Horizon 2020.

Nagrade stručnog žirija

Međunarodni stručni žiri, u sastavu (prema dobi):

 1. Kosta Krsmanović, umirovljeni profesor industrijskog dizajna na Fakultetu primijenjenih umjetnosti Sveučilišta umjetnosti u Beogradu / Srbija /
 2. Giangiacomo Minak, profesor mehaničkog dizajna na DIN odjelu Sveučilišta u Bologni / Italija /
 3. Amir Šećerkadić, inženjer strojarstva, direktor IZIT-a, Zagreb / ​​Hrvatska /
 4. Leo Vukelić, projektant i član Hrvatskog dizajnerskog društva, Zagreb / ​​Hrvatska /
 5. Dr Nebojša Bogojević, stručnjak za proizvodnju aditiva na Fakultetu strojarstva i građevinarstva Kraljevo Univerziteta u Kragujevcu / Srbija /
 6. Michele Monti, stručnjak za digitalni dizajn i proizvodnju, izvršni direktor tvrtke “Juno Design”, Bologna / Italija /

izabrao je tri autora, pobjednike natječaja “ImPossible Design 2018/19”. Svaki od pobjednika dobit će 3D pisač MakerBot® Replicator® 2X.

 

Nagrađeni modeli i dobitnici nagrada:

 

Nagrada publike

Pobjednik koji je u javnom glasovanju osvojio najveći broj glasova dobit će 3D skener MakerBot® Digitizer TM Desktop

 

Organizatori natječaja “ImPossible Design” željeli bi predstaviti i neke uspješne modele koji su impresionirali i žiri i članove A_MADAM tima, te su bili blizu da budu nagrađeni. Kao znak zahvalnosti za uspješno sudjelovanje u natječaju, voditelj A_MADAM projekta odlučio je svakom autoru prikazati 3D tiskanu verziju jednog od njihovih modela s izvanrednom estetskom privlačnošću i složenim dizajnom:

 

Za kompleksni dizajn:

 

Za estetsku privlačnost:

Svečanost dodjele nagrada održat će se tijekom događaja „Noć istraživača“ Horizon 2020  27. ili 28. 9. 2019. godine u Beogradu / Srbiji. Naknadno ćemo objaviti točan datum, vrijeme i mjesto održavanja ceremonije, a pobjednike će izravno obavijestiti predstavnici organizatora.

Organizatori natječaja zahvaljuju svim sudionicima natjecanja, čestitaju pobjednicima, te pozvaju mlade mehaničke i industrijske dizajnere da se prijave za sljedeći natječaj “ImPossible Design” koji će biti otvoren od 1. 12. 2019. do 5. 5. 2020.

Želimo vam puno sreće, puno kreativnih ideja i mnogo uspješnih ostvarenja!

Čestitamo ovogodišnjim pobjednicima!

Sve daljnje informacije potražite na našim web stranicama i www.a-madam.eu

NeMogući dizajn je natječaj za najbolje dizajnersko rješenje i dizajn prototipova za mlade dizajnere.

Motiv za organizaciju natječaja „NeMogući dizajn“ je promocija aditivne proizvodnje (tzv. „3D printanja“), koja se temelji na načelu izgradnje „sloj po sloj“, čime se omogućava oslobađanje kreativnosti i inovativnosti dizajnera i konstruktora u razvoju novih proizvoda. Aditivna proizvodnja značajno mijenja koncept razvoja i dizajna proizvoda, omogućujući izradu objekata koje je teško ili nemoguće proizvesti drugim tehnologijama.

Cilj ovog natječaja je promicanje mladih dizajnera, inženjera i arhitekata, kao i poticanje studenata na modeliranje složenih objekata pomoću 3D softverskih alata.

Najuspješnija rješenja bit će nagrađena 3D printerima i skenerom koji će biti dodijeljeni na svečanoj promociji pobjednika tijekom izložbe „NeMogući dizajn – A_MADAM“, koja će biti organizirana u rujnu 2019. u sklopu manifestacije „Noć istraživača“ u Beogradu.

Uvjeti natječaja

I Organizatori

Organizatori natjecanja su sveučilišta i tvrtke koje provode projekt „A_MADAM“ :

 • Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu Univerziteta u Kragujevcu (Srbija)

 • Zavod za industrijsko inženjerstvo Univerziteta u Bolonji (Italija)

 • PLAMINGO, Gračanica (Bosna i Hercegovina)

 • STUDIO PEDRINI, Bolonja (Italija)

 • TOPOMATIKA, Zagreb (Hrvatska)

 

II Vremenski rokovi

 • Prijave za natječaj se primaju od 1. studenog 2018. do 15. svibnja 2019. godine
 • Odluka žirija o pobjednicima bit će donesena od 16. svibnja do 1. lipnja 2019. godine
 • Glasovanje publike bit će dostupno od 16. svibnja do 1. lipnja 2019. godine
 • Oglašavanje rezultata natječaja na web stranicama www.a-madam.eu i www.3dimpuls.com od 20. lipnja 2019. godine
 • Svečana promocija pobjednika natječaja s dodjelom nagrada i izložba nagrađenih modela održat će se u rujnu 2019. godine u sklopu
  „Noći istraživača” u Beogradu. Mjesto održavanja i točan datum objavit će se na navedenim web stranicama.

 

III Kategorije

Pravo sudjelovanja u natjecanju imaju:

 • studenti, dizajneri, inženjeri od 18 do 35 godina starost
 • građani svih zemalja EU, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine a nagrađeni autori moraju potvrditi svoju pripadnost odgovarajućoj kategoriji osobnim dokumentima

 

IV Tema

 • Korisni predmeti u kućanstvu,
 • Ukrasni predmeti,
 • Dijelovi garderobe i obuće,
 • Nakit,
 • Maske i dijelovi automobila, motora i bicikala.

 

V Način prijave

Jedan sudionik može prijaviti na natječaj do tri 3D modela u odgovarajućoj kategoriji. 3D modeli moraju biti dimenzija manjih od 190x240x300 mm. Debljine zidova modela moraju biti veće od 0,8 mm.

Modeli se prijavljuju i šalju putem web stranice http://www.3dimpuls.com/en/user/impossible_design_2019 Prijava modela se sastoji od sljedećih elemenata:

 1. 3D modela u jednom od sljedećih elektronskih formata (redoslijedom poželjnosti): STEP, IGES, X_T (Parasolid), STL, 3ds, VRML, OBJ; maksimalne veličine do 25 MB,
 2. Jedne slike 3D modela u JPEG formatu, širine veće od 600 piksela, maksimalne veličine do 5 MB, koja će biti postavljena na stranici www.3dimpuls.com radi glasovanja publike,
 3. Podataka o autoru koji se unose u elektronski obrazac koji se nalazi na stranici za prijavu.

Organizator zadržava pravo da prihvati ili ne prihvati prijavljeni 3D model za koji smatra da ne odgovara temi natječaja, predstavlja plagijat ili tehnički ne zadovoljava minimum kriterija koji određuje natječaj, bez posebnih objašnjenja. 3D modeli uvredljivog ili pornografskog sadržaja će biti odbačeni.

 

VI Ocjenjivanje prijavljenih modela

Stručni žiri će nagraditi tri najuspješnija autora, koji se određuju nakon ocjenjivanja modela. Svakom autoru će se uzimati u obzir model koji je ocijenjen najvišom ocjenom. Stručni žiri koji će odlučivati o pobjednicima čine profesori tehničkih i umjetničkih fakulteta, inženjeri, dizajneri, te privrednici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Italije.

Cilj natjecanja je potaknuti mlade dizajnere na razvoj složenih modela koje je teško proizvesti konvencionalnim tehnologijama. Kriteriji za ocjenjivanje bit će:

 • složenost oblika 3D modela,
 • estetika 3D modela i
 • upotrebna vrijednost modeliranog objekta.

Nagrada publike određivat će se na temelju broja glasova prikupljenih putem web stranice www.3dimpuls.com od 16. svibnja do 1. lipnja 2019. godine.
Obavijest o dodjeli nagrada će biti poslana e-poštom na adrese navedene u prijavama i objavljena na www.a-madam.eu i www.3dimpuls.com.

 

VII Nagrade

Dodjeljivat će se dvije vrste nagrada:

 • Tri nagrade stručnog žirija,

 • Jedna nagrada publike,

 • Prema procjeni žirija mogu biti dodijeljene i specijalne nagrade, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Pobjednici natječaja bit će nagrađeni diplomama i 3D printerima  i 3D skenerom

Prototipovi 3D modela, na osnovu kojih su dodijeljene nagrade autorima, biti će proizvedeni odgovarajućim postupkom aditivne proizvodnje i izloženi na svečanoj promociji.

Imena (uz pisanu suglasnost autora) ili pseudonimi nagrađenih autora i slike modela biti će objavljeni na internet stranicama www.a-madam.eu i www.3dimpuls.com.

 

VIII Autorska prava

3D modeli koje sudionici šalju moraju biti autorski. To znači da sudionici natječaja moraju imati neotuđiva autorska prava na poslanim 3D modelima kako je to određeno važećim zakonima o autorskim pravima. Kopiranje modela bez dozvole autora je strogo zabranjeno i zakonski kažnjivo. Organizator se odriče odgovornosti u slučaju povrede ovog prava od strane trećeg lica. Ukoliko Organizator posumnja da je sudionik prijavio 3D model na koji nema autorsko pravo, može zatražiti dodatni dokaz o autorstvu ili bez daljeg objašnjenja ukloniti taj rad iz konkurencije. Organizator ima pravo na korištenje svih poslanih 3D modela u okviru natječaja isključivo za promociju rezultata natječaja u bilo kojem obliku i u bilo kojem mediju. Pri tome će organizator nastojati da navede ime autora, ali ne odgovara ukoliko to uredništvo drugog medija ne učini. Pri ovakvom korištenju Organizator se oslobađa od bilo kakvih potraživanja od strane autora fotografija na natječaju.

 

IX Zaštita osobnih podataka

Tokom prijave za natječaj Organizator će tražiti od svih učesnika podatke o imenu, prezimenu i adresi elektronske pošte koja će biti korištena isključivo u svrhe obavještavanja o rezultatima natječaja. Pored toga, od pobjednika natječaja će organizator tražiti matični broj građanina u svrhe nedvosmislene identifikacije. Svi prikupljeni osobni podaci će biti tretirani kao povjerljivi i bit će im osiguran odgovarajući stupanj kriptografske zaštite. Imena pobjednika će biti korištena radi promocije pobjednika, osim ako autori, prilikom identifikacije pobjednika, pismenim putem ne zahtijevaju da budu predstavljeni umjetničkim imenom koje odaberu. Ukoliko odgovarajućim pravnim postupkom bude osporeno autorstvo pobjedničkih radova, Organizator zadržava pravo da otkrije identitet autora pobjedničkog rada bez njegove suglasnosti, nakon prethodnog obavještavanja autora o pokretanju tog postupka i namjeri da se identitet autora pobjedničkog rada otkrije.

 

X Ostale odredbe

Korištenje bilo kakve vrste kompjuterskog koda, virusa ili bilo čega što može ometati, onemogućiti, nanijeti štetu ili zloupotrijebiti glasanje je zabranjeno. Takvi postupci mogu dovesti do eliminacije sudionika natječaja i/ili zabrane glasanja onog tko je navedena pravila prekršio. Ukoliko se procjeni ili posumnja da neki od sudionika na bilo koji način manipulira s glasovima, Organizator zadržava pravo da ga diskvalificira iz natječaja i zanemari glasove za njegove modele bez daljeg obrazloženja. Ukoliko autor bude spriječen preuzeti nagradu na organiziranoj svečanosti, nagradu će moći preuzeti od Organizatora u skladu s dogovorom autora i Organizatora. Ovaj dogovor mora biti postignut u roku od 30 dana nakon svečane dodjele nagrada. Prijavljivanjem na natječaj se prihvaćaju svi prethodno navedeni uvjeti. Sve žalbe i reklamacije rješava Organizator natječaja. Žalbe se šalju elektronskim putem na kontakt adresu a_madam@mkfv.kg.ac.rs do 30. lipnja 2019. Organizator se obavezuje da će osnovane žalbe razmotriti i odgovoriti na njih u roku od 5 radnih dana po isteku roka za slanje žalbi.

Za sve informacije i prijave obratite se na: info@topomatika.hr ili +385 1 349 6010


SVE NOVOSTI